Botox staat vooral bekend als middel tegen rimpels. Cosmetische klinieken gebruiken het middel niet alleen bij frons- of voorhoofdsrimpels, botox kan ook bij andere situaties toegepast worden. Bijvoorbeeld bij overmatig zweten of het tegengaan van tandenknarsen.

Werking van botox

Door de werking van botox kan het middel bij verschillende klachten worden ingezet. Botox of botuline toxine is een eiwit dat in de spier wordt gespoten. Dit zorgt ervoor dat de zenuw geen signalen meer stuurt naar de spier, waardoor deze verzwakt. Door deze algemene werking kan botox eigenlijk overal in het lichaam worden toegediend.

Overmatig zweten

Zweetklieren zijn overal in de huid van het lichaam terug te vinden, van top tot teen. Overmatig zweten is erg onprettig en kan voor veel onzekerheid zorgen. Door de werking van botox kan het middel ook overmatig zweten tegengaan. Door de zenuw die de zweetklieren aanstuurt inactief te maken krijgen de klieren geen prikkel meer en stopt de overmatige productie van zweet. Botuline kan heel precies worden toegediend, waardoor de gewone zweetproductie wel behouden blijft. Botox kan overal in het lichaam worden gebruikt, het kan overmatig zweten tegengaan in onder andere de oksels, de voeten of het gezicht.

Tandenknarsen

Bij tandenknarsen zorgt spierspanning ook voor problemen in het gebit. De kauwspier zorgt voor beweging van de kaken, waardoor beide gebitshelften ’s nachts actief kunnen worden. Meestal heeft degene tijdens het slapen niets door, maar zorgt het knarsen wel voor ongemak in de ochtend. Botox kan ervoor zorgen dat de spanning in de kauwspier vermindert, zodat de kaken niet meer bewegen. Op deze manier kan het tandenknarsen stoppen.

Bij beide klachten is het nodig om meerdere keren om botox te injecteren. De actieve stof werkt gemiddeld ongeveer 3 tot 6 maanden. Vaak werkt de botuline langer als er vaker wordt behandeld. Ga voor een deskundig advies naar een cosmetische kliniek in de buurt, bijvoorbeeld Botox Centrum  in Amsterdam.