Wist je dat het in jaren vijftig en zestig gebruikelijk was om al je tanden en kiezen te laten trekken en een kunstgebit te laten plaatsen? Vroeger was het voor ouders namelijk normaal om een kunstgebit als huwelijkscadeau te geven, want dat zou gebitsproblemen in de toekomst en daarmee hoge kosten voorkomen. Tegenwoordig is het belangrijker om een mooi recht en wit gebit te hebben op de trouwdag zelf. Wij geven een aantal tips hoe je witte tanden krijgt, met én zonder hulp van de tandarts.

Vermijd dit eten en drinken

Kleurstofrijk eten en drinken kun je beter vermijden, omdat dit zorgt voor verkleuring van tanden en kiezen. Voorbeelden hiervan zijn koffie, thee en rode wijn, maar ook roken heeft veel negatieve effecten. Daarnaast is het raadzaam om je tanden even met rust te laten en het de tijd te geven om te herstellen als je frisdrank hebt gedronken, omdat dit het glazuur aantast. Ga bijvoorbeeld niet direct na het eten of het drinken van frisdrank je tanden poetsen, want dan poets je het glazuur weg. Het glazuur van je tanden zal vanzelf herstellen zodra het in contact komt met speeksel.

Schone tanden lijken witter

Hoewel whitening tandpasta’s je tanden niet bleken, helpen ze wel goed om verkleuringen van je tanden weg te poetsen. Deze tandpasta’s bevatten enzymen en fosfaten die kleurstoffen afbreken en losweken van de tand, waarna je ze makkelijk wegpoetst. De hoeveelheden enzymen en fosfaten zijn echter te weinig om een bleekeffect te hebben, maar ze helpen zeker om je tanden schoon te krijgen waardoor je gebit tijdelijk witter lijkt.

Een bleekbehandeling bij de tandarts

Tanden bleken wordt doorgaans niet vergoed door de verzekering, omdat het geen behandeling is die invloed heeft op je mondgezondheid. Desalniettemin kun je tegenwoordig al een wit gebit krijgen zonder heel diep in de buidel te hoeven tasten. De tandarts Amsterdam van Tandartspraktijk De Liefde biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om thuis onder professionele begeleiding te bleken. Het resultaat van zo’n behandeling houdt gemiddeld zo’n een tot twee jaar aan, dus die witte tanden heb je niet alleen op je trouwdag: een win-winsituatie!