Naarmate je ouder wordt, worden je tanden steeds geler. Een kop koffie, wijn en roken kunnen dit effect verder versterken. Tegenwoordig zijn allerlei mogelijkheden om je tanden te bleken, dit kan zowel bij de tandarts als ook thuis. Maar wat voor effect heeft bleken op je gebit?

Redenen om te bleken

Steeds meer partijen bieden het bleken van tanden aan. Op sociale media ze je dan ook regelmatig een schitterend wit gebit voorbij komen. Naast een stralende lach kunnen er ook nog andere redenen te zijn om je tanden te bleken:

  • Zorgen voor gelijke uitstraling van je gebit
  • Vlekken of verkleurde plekken verwijderen
  • Een frisse uitstraling creëren

Verkleuring tanden

Je tanden verkleuren als je ouder wordt. Ook donkere kleurstoffen kunnen ook effect hebben op de kleur van je gebit. Er kunnen daarnaast andere oorzaken zijn waardoor je tanden verkleurd zijn:

  • Tanden knarsen, wat kan zorgen voor donkere vlekken op je tanden
  • Ongeluk met de tanden, waardoor de tand kan afsterven
  • Teveel fluoride gehad als kind, waardoor er vlekken aan de binnenzijde van de tand kunnen ontstaan
  • Weinig poetsen, wat zorgt voor extra tandplak en vlekvorming

Manieren om je tanden te bleken

Je kunt je tanden bij de tandarts laten bleken of je kunt er voor kiezen om het zelf te doen. In het algemeen zijn drie manieren:

  • Bleken in de tandartspraktijk. De tandarts brengt een bleekgel aan op de tanden, vervolgens worden de tanden bestraald. Afhankelijk van de gewenste kleur wordt dit een aantal keer herhaald.
  • Bleekbehandeling thuis. Je kunt ook thuis je tanden bleken met behulp van je tandarts. Van tevoren wordt er een afdruk van je gebit gemaakt, op basis waarvan een bleeklepel wordt gemaakt. Vervolgens kun je thuis aan de slag met de bleekgel.
  • Overige bleekmethodes. In verschillende winkels zijn tegenwoordig doe-het-zelf bleekkits te verkrijgen. Dit varieert van laserapparaatjes tot kauwgom. Er zijn uiteraard wel risico’s verbonden aan het ongecontroleerd bleken van tanden. Deze methode vaak minder effectief omdat de lepels niet op maat zijn gemaakt.

De invloed op je tanden

Bij een professionele behandelingen via de tandarts controleert een specialist de behandeling en het resultaat. Je kunt er dus vanuit gaan dat deze behandeling veilig is. Na een bleekbehandeling zijn je tanden wel wat gevoeliger, omdat het bleekmiddel je tanden moeten penetreren. Vandaar dat tandartsen adviseren tot een uur na een behandeling niets te eten en te drinken en vervolgens nog 24 uur te wachten met het drinken van kleurstofrijke dranken (thee, koffie, wijn of cola). Daarna voelen in het algemeen je tanden weer normaal aan en kun je alles weer eten.

In Nederland voeren verschillende tandartspraktijken deze behandeling uit. Voor tanden bleken in Rotterdam en omgeving kun je terecht bij Tandzorg Kralingen.