De populariteit van Blepharoplastiek -ook wel een ooglidcorrectie genoemd- is de afgelopen jaren flink toegenomen. Een ooglidlift kan een drastisch effect hebben op het gezicht en het zelfvertrouwen van een persoon verbeteren. Het is op dit moment ook ongetwijfeld een van de meest populaire ingrepen, met een vierde plaats in de top vijf van cosmetische ingrepen die in 2016 het vaakst werden uitgevoerd.  Wil je een frissere uitstraling voor je bruiloft? Laat de behandeling dan minimaal een jaar van te voren uitvoeren.

Populariteit van ooglidchirurgie

Het liften van de oogleden was het afgelopen decennium al één van de meest uitgevoerde cosmetische ingrepen. Van de top 10 landen die het vaakst plastische chirurgie toepassen, heeft alleen Mexico geen ooglidcorrecties in de top vijf van cosmetische ingrepen. Van de Verenigde Staten tot het Verenigd Koninkrijk en over de hele wereld is de ooglidcorrectie een van de meest populaire cosmetische behandeling op de markt.

Met name in Oost-Azië is deze operatie zeer populair geworden. Van beroemdheden tot kantoormedewerkers, een op de vijf vrouwen in Korea heeft een of andere vorm van plastische chirurgie gehad. Sinds de operatie van enkele Koreaanse beroemdheden is het een van de meest voorkomende operaties die hier wordt uitgevoerd. In Oost-Azië wordt deze ingreep dusdanig vaak toegepast, dat sommige dokteren het ook wel de Oost-Aziatische ooglidcorrectie noemen.

De behandeling

Er zijn drie verschillende soorten ooglidoperaties. De specifieke ingreep die je nodig hebt, hangt af van de vorm van je ogen en eventuele gezondheidsproblemen. De plastisch chirurg neemt de behandeling vooraf stapsgewijs met je door.

Chirurgie van het bovenste ooglid

Dit type blepharoplastiek wordt voornamelijk gebruikt om zichtverlies op te lossen en het uiterlijk van het oog te verbeteren na veroudering. Zoals de naam al aangeeft, is het gericht op het bovenste ooglid. Deze vorm van chirurgie kan de functie van het oog herstellen of zorgen voor een meer open, frissere verschijning.

Correctie van het onderste ooglid

Deze procedure is gebaseerd op het onderste ooglid en de ogen, waarbij de nadruk ligt op het verwijderen van rimpels in de huid, het corrigeren van wallen of het verbeteren van het uiterlijk.

Dubbele ooglid chirurgie

Bij een dubbele ooglidoperatie wordt een plooi in het bovenste ooglid gemaakt, waardoor een breder, groter ogend oog ontstaat. Deze behandeling is vooral populair in Oost-Azië, maar wordt in Europese landen ook regelmatig uitgevoerd.

Mogelijke bijwerkingen

Elk type operatie kan complicaties en bijwerkingen met zich meebrengen de ooglidcorrectie is hierbij geen uitzondering.

Later zichtbaar resultaat

Het eerste en belangrijkste aspect van de operatie is dat de huid tijd nodig heeft om te helen, hierdoor is het uiteindelijke resultaat niet direct zichtbaar. Zoals bij vrijwel elke cosmetische ingreep kan het een jaar duren voordat het resultaat van de ooglidcorrectie volledig zichtbaar is. In uitzonderlijke gevallen is het resultaat later zichtbaar.

Tijdelijke blauwe plekken en zwelling

Enkele bijwerkingen zijn littekens, blauwe plekken of zwelling van het gebied rond de ogen. De blauwe plekken en zwelling zullen vanzelf iedere dag iets minder worden. Vaak zijn deze na complicaties binnen 2 weken verdwenen.

Droge jeukende ogen

De ogen kunnen na de operatie gaan jeuken of droog aanvoelen. Deze en andere ongemakken kunnen vaak eenvoudig behandeld worden met oogdruppels.

Tijdelijk slecht zicht

Tijdelijk dubbel zicht en blindheid kunnen ook optreden, dit moet echter binnen een dag over zijn.